More apprenticeships in Hungary

Összefoglaló

A projekt célja egy olyan költség-haszon elemzést segítő eszköz létrehozása, mely - a vonatkozó szakirodalommal kiegészülve - elsősorban Magyarországon fejti ki hatását. A projektpartnerek feltett szándéka, hogy gyakorlatias, könnyen használható eszközt hozzanak létre, mely révén a gyakorlati képzés haszna kiszámíthatóvá, így még vonzóbbá tehető. A jelenleg elérhető módszertani leírásokat alapul véve fejlesztjük ki azt a kísérleti eszközt, melyet olyan cégeknek, intézeteknek, vagy uniós tagországoknak mutatunk be, ahol a duális képzés nem elég hatékony. A költség-haszon elemzés módszertana az Európai Bizottság útmutatásai alapján, és az Egyesült Királyság kormánya által kiadott Zöld Könyv megállapításaira építve készült el.

A duális képzés népszerűsítéséhez elengedhetetlen a jó gyakorlatok tanulmányozása, értékelése, átvétele és alkalmazása. A projekt időtartama alatt Ausztria jó gyakorlatait tanulmányozzuk.


A projekt eredményei

A projekt előkészítő fázisában a partnerek a magyar duális rendszerről gyűjtöttek információkat a rendelkezésre álló szakirodalom feldolgozása által, illetve tanulmányozták az európai költség-haszon modelleket.

A partnerek kölcsönös tanulmányutakat szerveztek, hogy minél mélyebb ismeretekre tegyenek szert a magyar és az osztrák, duális rendszerrel kapcsolatban.

A költség-haszon elemző eszköz, mely reményeink szerint online kalkulátorként is elérhető lesz, országos szintű empirikus adatgyűjtést követően kerül kifejlesztésre.

Eredmény 1. Helyzetelemzés a magyar duális rendszerről
Eredmény 2. Tanulmányutak és szakmai szemináriumok Magyarországon és Ausztriában
Eredmény 3. A munka alapú gyakorlati képzések költség-haszon elemzését lehetővé tevő eszköz
Eredmény 4. „A gyakorlati képzés növelése Magyarországon!” című akcióterv